czwartek, 11 lipca 2013

Fasolka szparagowa

Witajcie

Za oknem nadal ponuro nie pada ale nie ma upragnionego słoneczka, szkoda.
Wczoraj i dziś na obiadek zrobiłam fasolke szparagową żółtą( z włąsnego ogródka).Moja waga nadal utrzymuje się na poziomie70-73kg:)
Zainteresowało mnie to czy wspomaga odchudzanie co wartościowego ma w sobie i oto troche informacji na temat fasolki :)





Fasolka szparagowa, żółta i zielona, jest źródłem błonnika oraz witamin K i C. Zawiera także kwas foliowy, dzięki czemu polecana jest kobietom w ciąży, a także osobom z niedoborem żelaza i wysokim poziomem cukru, ponieważ ma właściwości obniżające jego poziom.

DLACZEGO WARTO jeść fasolkę?

Fasolka szparagowa, na którą sezon już się rozpoczął, zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Fasolka ma tylko 32 kcal i dużo błonnika, a więc możemy ją śmiało jeść przy okazji stosowania różnych diet. Warzywa te dobroczynnie wpływają również na nerki i pęcherz.

Ważne: najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka.

KTO POWINIEN jeść fasolkę?

- kobiety w ciąży oraz planujące dziecko
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)



Osobom z cukrzycą oraz z przewlekłymi chorobami pęcherza zaleca się picie wywaru z ugotowanej suszonej fasolki.



Oczywiście nie jest zalecane choć wśród wielu z nas fasolka szparagowa jest podawana z podsmażoną bułką tartą, a co za tym idzie, fasolka zamiast być dietetycznym lekkim obiadem to staje się ciężkim bo bułka tarta nasiąka tłuszczem. Więc naprawde nie polecam później czujemy się ociężali waga skacze do góry, cholesterol.Zastanówmy się czy warto :) Bez bułki tartej też jest pyszna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.